onsdag 20 mars 2013

Gränserna för hur mycket vår planet tål

Det brukar ta en lång tid innan hav, skogar och andra ekosystem reagerar på vår mänskliga miljöpåverkan. Men hur länge kommer det att ta innan den sista droppen gör att bägaren rinner över?
 I så fall om detta hände så skulle ekosystemet falla ur balans och bli svår att återställa. Men den ekologiska mångfalden är en stöttepelare för vårt motståndskraftiga ekosystem.
På en teater så kan en annan alltid hoppa in om huvudrollsinnehavaren skulle bli sjuk och samma gäller ett ekosystem om en viss trädart i en skog angrips av svamp eller ett insekts angrepp så blir skogen känslig. Om däremot det finns många olika sorters träd med en stor genetisk variation så finns det ett slags skydd mot olika sortes miljöproblem, bränder och insekts angrepp. Denna skyddskapacitet kallar ekologerna för resiliens.
 Resiliens är ett system långsiktiga förmåga att klara av förändring och vidareutvecklas. För just ett ekosystem till exempel en skog kan det handla om att hantera stormar, bränder och klimatförändringar.
/ Gurleen :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar