onsdag 3 april 2013

3 tips för biologisk mångfald

1. ''Minska dina utsläpp av växthusgaser genom att så ofta som möjligt köpa 
närproducerade, ekologiska produkter efter årstid, promenera, cykla eller 
åka kommunalt och begränsa mängden avfall du producerar.''

2.''När du vistas i naturen är det bäst att vara diskret. För så lite oväsen som möjligt, 
och vill du få syn på några vilda djur gör du bäst i att inte klä dig i starka färger eller 
använda stark parfym. Håll dig alltid till upptrampade stigar, så är risken mindre att du stör djurens boplatser eller trampar ned växter, mossor och svampar.''

Skräp i Stilla havet 
3.''Sopöarna består i huvudsak av plast. Det tar mellan 500 och 1 000 år för plast att helt 
brytas ned (och under tiden släpper den ifrån sig ett flertal giftiga ämnen) och den utgör en livsfara för fiskar, sköldpaddor, fåglar och marina däggdjur som kan få i sig bitar av plast i tron att de är mat. 

Hur kan du göra något åt detta? Begränsa din användning av plast (bärkassar, flaskor o.s.v.), kasta aldrig skräp i naturen (vare sig i havet eller någon annanstans) och gör människor i din närhet uppmärksamma på situationen – många vet inte ens om att de här sopöarna finns.''

Detta är 3 av 52 tips som är ett steg närmre en säkrare miljö för den biologiska mångfalden. Klicka här för det tidigare inlägget, eller här för att läsa alla tipsen. 

//Tasmia

Ekosystem & Biologisk mångfald




Detta klipp handlar kort om ekosystemet och hur den påverkar/ påverkas. 

// Zahra

måndag 1 april 2013

Penicillin och biologiska mångfalden

Det finns många skäl till varför vi måste bevara den biologiska mångfalden. Ett utav skälen är människan, människan är beroende av den biologiska mångfalden. Den biologiska mångfalden ger oss möjligheter att nyttjade resurser som naturen ger oss. All mat som finns och som vi äter har sin grund från växt- och djurlivet. Genom att korsa olika arter med varandra så utnyttjar vi de olika genetiska egenskaperna de har och får på så sätt en effektivare matproduktion. Alltså är vi människor beroende av produkter från naturen.

Den biologiska mångfalden kan också rädda våra liv. Med hjälp av den biologiska mångfalden kan man utföra läkemedelsforskningar. Omkring 40 % av alla läkemedel baseras ursprungligen på vilda växter. Exempelvis penicillin är i grunden en mögelsvamp.

Penicillin är en grupp av antibiotika. Penicillinantibiotika är historiskt viktiga eftersom de är de första läkemedlen som var effektiva mot många tidigare allvarliga sjukdomar såsom syfilis och stafylokockinfektioner (infektionssjukdom som orsakas av bakterien).

Trots att många typer av bakterier har utvecklat antibiotikaresistens är användandet av penicilliner fortfarande mycket utbrett. Alla penicilliner är beta-laktamantibiotika och används vid behandling av bakteriella infektioner orsakade av känsliga organismer.

Om den biologiska mångfalden inte skulle finnas så skulle kanske inte vi ha stått här idag med penicillin. Utan den biologiska mångfalden skulle kanske inte våra forskara upptäckt penicillin och vi skulle inte fått reda på att mögelsvamp skulle kunna hjälpa oss så mycket. Människor som har fått hjälp utav penicillin skulle kanske inte fått hjälpen om inte biologiska mångfalden  finnas.

TACK till biologiska mångfalden för att den har hjälpt växter, djur samt oss människor.

Vill du läsa om vilka det var, och om hur de upptäckte penicillin?  Tryck på länken nedan.


 // Zahra

Biologisk hotspot


Regnskog är ett av de biom som innehar en väldig artrikedom. Även fast regnskogen endast utgör 7 % av jordens landyta, så lever hälften av världens djur och växter  i just dessa tropiska skogar. Därför kallas områden som regnskog för ’’biologisk hotspot’’.

På länken nedan förklaras hur organismer som lever i regnskogen förhåller sig till varandra och samspelet mellan de. Till exempel så kan en elefants fotspår innebära nytt liv för vissa arter. Man får även en inblick om varför detta område är i behov av regnet för att ekosystemet ska fungera som det ska.


Klicka här om du vill läsa mer om tropikskogar.