måndag 1 april 2013

Penicillin och biologiska mångfalden

Det finns många skäl till varför vi måste bevara den biologiska mångfalden. Ett utav skälen är människan, människan är beroende av den biologiska mångfalden. Den biologiska mångfalden ger oss möjligheter att nyttjade resurser som naturen ger oss. All mat som finns och som vi äter har sin grund från växt- och djurlivet. Genom att korsa olika arter med varandra så utnyttjar vi de olika genetiska egenskaperna de har och får på så sätt en effektivare matproduktion. Alltså är vi människor beroende av produkter från naturen.

Den biologiska mångfalden kan också rädda våra liv. Med hjälp av den biologiska mångfalden kan man utföra läkemedelsforskningar. Omkring 40 % av alla läkemedel baseras ursprungligen på vilda växter. Exempelvis penicillin är i grunden en mögelsvamp.

Penicillin är en grupp av antibiotika. Penicillinantibiotika är historiskt viktiga eftersom de är de första läkemedlen som var effektiva mot många tidigare allvarliga sjukdomar såsom syfilis och stafylokockinfektioner (infektionssjukdom som orsakas av bakterien).

Trots att många typer av bakterier har utvecklat antibiotikaresistens är användandet av penicilliner fortfarande mycket utbrett. Alla penicilliner är beta-laktamantibiotika och används vid behandling av bakteriella infektioner orsakade av känsliga organismer.

Om den biologiska mångfalden inte skulle finnas så skulle kanske inte vi ha stått här idag med penicillin. Utan den biologiska mångfalden skulle kanske inte våra forskara upptäckt penicillin och vi skulle inte fått reda på att mögelsvamp skulle kunna hjälpa oss så mycket. Människor som har fått hjälp utav penicillin skulle kanske inte fått hjälpen om inte biologiska mångfalden  finnas.

TACK till biologiska mångfalden för att den har hjälpt växter, djur samt oss människor.

Vill du läsa om vilka det var, och om hur de upptäckte penicillin?  Tryck på länken nedan.


 // Zahra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar