lördag 16 mars 2013

Införsel av främmande arter - hot mot biologisk mångfald

Under vår tid på jorden har vi människor nästan alltid valt att förändra det som är till vår fördel. Kolonisering, den industriella revolutionen är sådant som vi frambringat.  Dessa förändringar stoppar oss inte från att ändra ekosystemen, genom att införa arter som är okända för den svenska faunan. Djur och växter som med hjälp av oss människor, flyttats till ett område där det inte funnits tidigare kallas för främmande arter. Även fast det är få av djuren som orsakar problem i systemet, är det säkert att det uppstår negativa konsekvenser på grund av de, i framtiden.
Man bör dock vara medveten om att det finns vissa spridningar som inte sker av avsikt. Ett exempel på det är den spanska snigeln, ”mördarsnigeln” som förekommer i hela landet på grund av import av livsmedel. De kan vara så att denna främmande art spreds av barlastvatten* som fartyg släpper ut när de lastar gods. Det finns även arter som förflyttas inom landet, till andra områden. Dessa liv blir då främmande i för sin nya miljö.

Några exempel på arter som orsakat konsekvenser är minken och signalkräftan. Under 1900-talet infördes minken från Nordamerika för pälsfarmen. 
Mink med fisk. Foto: Kenneth Johansson
Flera av minkarna har troligen rymt då denna art är spridd över hela Skandinavien. Fisk, fågel och mindre däggdjur är några av minkens föda. Problemen har uppstått vid kusterna där rovdjuret attackerat olika sjöfåglar. Tobisgrisslan och skräntärnan är de fåglar som är hotade idag. 

Signalkräftan som är en annan nordamerikansk art har införts som ersättning av vår inhemska (naturliga) art flodkräftan. Detta djur har bidragit till att sjukdomen ”kräftpest” permanenterats då de flesta djuren av arten är smittbärare av ohälsan. Utslagningen av den beståndsdel som existerar av flodkräftan har kunnat fortsätta p.g.a. denna främmande art.

*Barlastvatten: ’’ Barlastvatten pumpas in i fartygs barlasttankar för att ge lastfartyg stabilitet vid lätt eller ingen last. När fartyget lastas pumpas motsvarande tyngd vatten ut.’’ – Wikipedia

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer.

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Frammande-arter/Spridning-av-frammande-arter/

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Frammande-arter/Frammande-arter-hot-mot-biologisk-mangfald/



//Tasmia

4 kommentarer:

  1. Är all den här texten relevant med bloggens syfte?

    // Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske är mycket text, men det är ändå viktig fakta. Främmande arter är en orsak till problemen som uppstår angående den biologiska mångfalden.

      Radera
  2. Bra!
    Tips: Koppla minkens intåg i ekosystemen med ökade/minskade populationer och koppla sedan detta till Biologisk mångfald. Du var på god väg med resonemangen om Tobisgrisslan och skräntärnan.
    Tips 2: Vad har Tobisgrisslan och skräntärnan för föda??

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Främmande arter kan verkligen vara ett problem för ekosystemet. I Australien finns det flera skrämmande exempel på det. En fråga som är värd att kolla upp är varför främmande arter kan bli ett sådant hot mot ekosystemet? En evolutionär koppling vore intressant kopplat till detta också. // Peter

    SvaraRadera