onsdag 20 mars 2013

FN´s organ Cites

Många djur och växter är utrotningshotade på grund av handeln, elefanter och tigrar är två exempel. Haj-fena som är en delikatess i Asien gör priset högt, och hög efterfrågan gör att allt fler fiskare satsar på haj-fenor. Men i och med att efterfrågan ökar , desto fler hajar dör. Genom att skära loss hajens fena för att sedan låta den förblöda i havet har gjort vissa haj-sorter utrotningshotade.

Hajar måste skyddas från överfiske då de är extra känsliga, de föder få ungar och det tar lång tid innan de blir könsmogna. De hinner inte födas lika många hajar i den takt som hajarna dör.

För att försöka rädda dessa djur och växter har FN skapat ett organ kallat CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Deras jobb är att med medlemsländernas förhindra att konsumtionen ligger i obalans med antalet djur och växter som finns. På så vis även bevara de arter som är eller är på väg att bli utrotningshotade. De arbetar för att bevara den biologiska mångfalden blad djur och växter. Över 170 av världens länder har antagit CITES.

De arter som på något vis är eller är på väg att bli utrotningshotade sorteras i hur hotade de är. De som är mest hotade har extra stränga regler för att förhindra utrotning. Det brukar ofta var helt förbjudet med handel av vissa arter, så kallat importförbud.

CITES har möten vart 3 år och i år hölls det i Bankok, Thailand. Det mest framgångsrika under mötet i år var att det vart mer skärpa regler kring hajar och rockor.

WWF - hajar
DN - nya chanser för hajar
Vad är CITES

//Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar