torsdag 14 mars 2013

Därför är den biologiska mångfalden viktig

De som påverkas när den biologiska mångfalden minskar är allt levande, allt från de minsta blommor till de största rovdjur.

Ett exempel på vilka konsekvenser som kan uppstå kan vi se idag om vi kollar på bina. Bin fungerar som pollinerare och växterna är beroende av dem för att kunna sprida sitt pollen och fortplanta sig. Bina är ovärdeliga pollenspridare och bidrar även till den genetiska vairationen då de för med sig pollenet mellan olika områden. Runt 80% av den födan som skapas av växter kräver insekter som sprider pollen mellan de olika plantorna.

Men eftersom  vår jordbruk sprider sig och blir större och större förändras den miljön som bina trivs i. Följden av detta är att drygt ett dussin bisorter har försvunnit och uttligare ungefär 285 bisorter är utrotninghotade i Sverige. Bekämpningsmedel och åkrar som inte är "vilda"(med blandade växter) gör att bina får det svårare att hitta föda, vilket påverkar överlevnadschanserna för vissa bisorter då deras föda försvinner/minskar.

Försvinner bina kommer flera växtsorter också bli utrotningshotade, kostnaderna för vår föda kommer att öka då produktionen kommer minska. Det har även visat sig att de tama odlade bina inte sprider pollen lika effektivt som vilda bin, de tama bina kommer alldrig kunna ersätta de vilda binas pollenspridning helt och hållet.

När de vilda bisorterna försvinner kommer det behövas fler odlade bin. Men bland de stora biodlingarna slår ibland en massdöd till.  Det är okänt av vad döden kommer ifrån men man tror att det beror på skadedjur och/eller kvalster.

Ett rikt växtliv ger starkare stammar insekter. Dessto fler insekter som pollinerar desto mer frön och frukt kommer skapas och ge en högre genetisk variation som kommer göra ekosystemet lite starkare för påfrestningar av miljöföräföränringar. Om vi blir mer beroende av de tama bina så kommer massdöden bli allt vanligare. Vi är beroende av de minsta individerna i ekosystemen. Försvinner en art kommer det påverka allt och fler arter kan fösvinna som följd. Vi måste se till att behålla den biologiska mångfalden för att kunna forsätta leva som vi gör idag.


//Rebecka

För mer information tryck på länkarna under.
Naturskyddsföreningen
Dagens nyheter

2 kommentarer:

  1. Bra och intressant om bina! Finns det fler exempel på ekosystemstjänster? // Peter

    SvaraRadera