tisdag 26 mars 2013

Kopplingar till modern jord-och skogsbruk


Jordbrukslandskapet är en viktig livsmiljö för många växter och djur, bevarande av biologisk  mångfald i odlingslandskapet innebär att viktiga ekosystem bibehålls. På tanke på hur vi människor använder växtskyddsmedel så kan detta påverka den biologiska mångfalden. Växter, insekter, fåglar och däggdjur påverkas av växtskyddsmedlen. På vilket sätt?
Jo växtskyddsmedlen ger en förändring i organism samhällena och på så sätt minskas den biologiska mångfalden. Samtidigt så blir det en minskad födotillgång för de växt eller insekts ätarna eller så förändras konkurrensförhållandet mellan olika arter som lever just vid jordbruksmarkerna. Polleneringen påverkas samt negativt av växtskyddsmedlet och det utgör en stor del av den minskade biologiska mångfalden alltså så påverkar vi människor den biologiska mångfalden i jordbruket. 

Skogsbruket var mycket annorlunda för 80 år sedan , skogen var mer varierad och det fanns flera olika växter och träd som frodades. Dagens moderna skogsbruk håller på att ändra det, nu odlas bara tal och gran öven några andra barrträds slag alltså är dagens skog mer kontrollerad och bestämd av oss människor. På så sätt har man trängt undan arter och minskat den biologiska mångfalden. / Gurleen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar